Over de schrijfster

 

Mijn naam is Paula van Manen (1968) en ik ben geboren in Zoetermeer. Een groot deel van mijn leven heb ik in diverse steden in Zuid-Holland gewoond, maar inmiddels heb ik de Randstad verlaten. Met mijn treinabonnement ontdek ik graag de mooie plekken in Nederland, want die zijn er heel veel!

 

Hobby’s

Mijn hobby’s zijn: schrijven, lezen, shoppen, terrasje pikken en skiën. Ook ga ik graag uit eten en regelmatig bezoek ik een bioscoop of een theater (voor cabaret, toneel, muziek en dans). Verder kan ik ontzettend genieten van een wandeling of een fietstocht in de mooie natuur. De herfst is mijn favoriete jaargetijde. Wat is de natuur prachtig in deze tijd van het jaar! Op de voet gevolgd door de lente, want dan zie je alles weer zo fris groen kleuren. Maar schaatsen op natuurijs of wandelen op een vers pak sneeuw, daar word ik ook heel gelukkig van.

 

Studies en werk

Ik heb verschillende studies gevolgd op het gebied van opvoeding en onderwijs. Na mijn studententijd ben ik in het onderwijs terechtgekomen, waar ik allerlei verschillende functies en taken heb gehad. Door deze afwisseling blijft het leuk en uitdagend om in het onderwijs te werken. Omdat ik parttimer ben, kan ik mijn werk goed combineren met het schrijven van boeken.  

Het schrijven is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby van me. Het begon met het schrijven van een kinderboek over een turnster, maar daar bleef het niet bij: mijn uitgeverij (De Fontein) wilde er een serie van maken en uiteindelijk werden het zes delen. Jaren later zijn de boeken opnieuw op de markt gebracht door uitgeverij Veltman. De boeken zijn geactualiseerd en ik heb er twee nieuwe bij geschreven, waardoor het een 8-delige serie is geworden. In 2019 heb ik voor het eerst een boek voor volwassenen geschreven. Met het oog op mijn opleidingen en werkervaring is het niet toevallig dat dit boek over het onderwijs gaat. Wat mijn volgende boek wordt, blijft nog even een verrassing...  

Naast mijn werk in het onderwijs en het schrijven van boeken, heb ik jarenlang turnles aan kinderen gegeven. Daar heb ik altijd erg van genoten. Op dit moment geef ik geen turnles, waardoor ik tijd en ruimte heb om zelf wat meer te ontspannen. Misschien ga ik in de toekomst toch weer turnles geven, want dat mis ik best wel.

 

Favoriete eten

Wat ik het liefst eet? Dat weet ik niet zo goed, want ik lust eigenlijk alles. De ene keer heb ik trek in een frietje, de andere keer ga ik liever uitgebreid uit eten of maak ik een lekkere pasta. Ik houd van zoetigheid, maar hartige dingen kunnen ook heerlijk zijn.

Waar je me echt wakker voor kunt maken? Dan kies ik toch voor een tompouce, want daar lik ik mijn vingers bij af. Dat had ik als kind al, dus daar kom ik waarschijnlijk nooit meer vanaf. 

 

Lievelingssport

Turnen is mijn lievelingssport. Het is leuk om zelf te doen, maar het is ook prachtig om naar te kijken. Een groot deel van mijn jeugd heb ik op turnles gezeten. Die lessen volgde ik altijd met veel plezier. Ook heb ik een assistentencursus gevolgd, waarna ik een paar jaar heb geassisteerd bij kleutergym. Dat deed ik bij de juf die mij vroeger zelf peuter- en kleutergym heeft gegeven. Het assisteren vond ik heel leuk en vervolgens wilde ik zelf turnles gaan geven. Dat heb ik jarenlang met veel plezier gedaan.

Ook sta ik graag op de ski's. Tijdens het skiën geniet ik van de prachtige natuur, maar ook van het lekker bezig zijn in de buitenlucht. Eerlijk gezegd ben ik een beetje verslaafd aan deze sport, want ik kan geen jaar zonder!  

 

Kinderboeken
Ik heb vroeger veel kinderboeken gelezen. Als kind kreeg ik van mijn moeder het boek Schoolidyllen van Top Naeff. Zij had dit boek vroeger zelf ook gelezen (de eerste druk verscheen in 1900). Een prachtig meisjesboek dat veel indruk op me heeft gemaakt. 

Verder las ik van alles.  Vooral boeken van Thea Beckman (bv. Kruistocht in Spijkerbroek en Wonderkinderen) en Jan Terlouw (bv. Oosterschelde en Gevangenis met een open deur) vond ik heel mooi.

Echt stukgelezen heb ik de boeken van Enid Blyton, vooral de boeken uit de series Pitty en De dolle tweeling vond ik geweldig. Verder was ik gek op boeken waarin allerlei streken werden uitgehaald, denk bijvoorbeeld aan: Pietje Bell, Dik Trom, Pippi Langkous en Ciske de Rat. Ook heb ik altijd erg genoten van de rijmpjes en versjes van Annie M.G. Schmidt.

Nu hoop ik dat veel kinderen zullen genieten van mijn boeken over Sanne. Daarnaast wil ik met deze boeken de turnsport promoten.

 

Wil je meer weten? Kijk dan ook bij: Veelgestelde vragen

 

Groetjes, en veel leesplezier!

 

Paula van Manen

 

Terug naar de startpagina: HOME

 

Deze website is gearchiveerd door de KB, nationale bibliotheek