Recensies

   

Wanneer krijgen we weer les?

Deze recensies vind je hier: Recensies boek onderwijs

 

Sanne in de spotlights

De 12-jarige Sanne en haar turngroep zijn met hun act 'Clowing in the dark' uitgekozen om auditie te doen voor een televisieshow. Op aanraden van de jury worden ook streetdancers toegevoegd. Penibel wordt het wanneer Sanne, pal voor de finale met haar solo-optreden op de balk, haar voet verstuikt.

De auteur is bekend met de turnwereld en geeft een goed beeld van deze tak van sport en van de voorrondes van talentenjachten. De schrijfstijl is verhalend en gemoedelijk; soms vertragen onnodige details de verhaallijn enigszins. Ook het regelmatig versturen en lezen van appjes door de (verliefde) Sanne kan als hinderlijk worden ervaren.

Wensvervullend turnverhaal, onafhankelijk te lezen van de eerdere delen in de serie over Sanne. Vanaf ca. 9 jaar. 

(NBD Biblion / Gonny Smeulers-Veltman)

 

Sanne op de ski's

Sanne turnt op hoog niveau. Samen met haar turngroep gaat ze op skikamp. Spannend, helemaal naar Tirol in Oostenrijk! Niet alle meiden op het kamp zijn even leuk. Wel is er een heel leuke jongen, Ruben, die Sanne wel ziet zitten. Maar Sannes verkering is nog maar net uit. Wanneer ze tijdens een tocht verdwalen en in het pikkedonker in een hut moeten wachten op redding, is het een kwestie van leven en dood.

Zevende boek over Sanne. Een vlot meidenboek met hedendaags taalgebruik en eigentijdse thematiek. Thema's als verkering en vriendschap, rivaliteit en populariteit zullen veel herkenning oproepen bij de lezers. De plot is goed opgebouwd en de spanning loopt hoog op wanneer Sanne in het donker verdwaald is. 

De omslagillustratie van de bekende illustratrice geeft het boek een vrolijke en gezellige uitstraling. Met ruime interlinie. Een echt meidenleesboek, voor lezers die van turnen houden en smullen van vriendinnen- en verkeringsperikelen. Vanaf ca. 9 jaar. 

(NBD Biblion / J.W. Hakvoort) 

 

Sanne waagt de sprong

De 11-jarige Sanne zegt het topturnen vaarwel en komt weer thuis wonen. Naast het trainen heeft ze het druk met de opleiding tot hulptrainer, de opvoering voor de bruiloft van haar turnlerares en de eindmusical van groep 8. Vriendje Jordi pikt het niet langer en maakt het uit. 

Zesde, onafhankelijk te lezen deel uit de "Sanne-serie", waarin turnen nog steeds het belangrijkste item is, maar waarin zaken als verkering, uiterlijk en andere puberzaken ook aan de orde komen. De schrijfster is onderwijskundige en geeft zelf turnles; die kennis van zaken gebruikt zij duidelijk voor de beschrijvingen van de verwikkelingen op school en de turntrainingen. 

Vlot geschreven verhaal zonder diepgang met een happy end. Heerlijk om te lezen voor meiden van 9 t/m 12 jaar. 

(NBD Biblion / Didi Klijnsma-de Boer)

 

Sanne op zomerkamp

Vierde, los te lezen boek over de avonturen van Sanne en haar vriendinnen. Dit keer gaan ze op zomerkamp, waar ze spelletjes doen en een bezoek brengen aan de prachtige turnzaal. Helaas wordt de vrolijke sfeer ruw verstoord door ongewenste bezoekers, die 's nachts rondsluipen en vernielingen aanrichten. De vriendinnen hebben het te druk met jongens om er veel aandacht aan te besteden. Als de insluipers nog eens toeslaan, willen ze toch wel weten op wie ze het gemunt hebben.

Het boek ziet er verzorgd en uitnodigend uit met een nieuw groen omslag met Sanne erop in een turnpose bij het zwembad. In dit zelfstandig te lezen deel over Sanne wordt echter minder aandacht besteed aan turnen dan in de vorige delen. Het verhaal leest vlot (veel dialoog) en is geschikt voor met name meisjes vanaf ca. 9 jaar.

(NBD Biblion / redactie)

 

Sanne steelt de show

Derde, los te lezen boek over de turn- en schoolavonturen van Sanne en haar vriendinnen. Dit keer bezoekt Sanne met haar turnvriendinnen het jaarlijkse gymgala. Haar beste vriendin Marieke is boos omdat zij niet is meegevraagd en gaat steeds meer om met Jessie, die vorig jaar pas bij hen in de klas is gekomen. Op haar beurt vindt Sanne dat maar niets. Daarnaast viert turnjuf Gerrie binnenkort haar 25-jarig jubileum; er wordt een verrassingsfeest georganiseerd. En dan is er Jordi nog, op wie Sanne al lang verliefd is. Maar dan hoort ze dat hij verkering heeft met Evelien. Gevolg: liefdesverdriet. 

Het boek ziet er verzorgd en uitnodigend uit met de blauwe omslag en de turnende Sanne erop. Het verhaal leest lekker vlot (veel dialoog), is spannend, eigentijds en een aanrader voor alle turnliefhebbers. Voor met name meisjes, vanaf ca. 9 jaar. 

(NBD Biblion / Rineke van Teeseling)

  

Sanne turnt zich naar de top

Eerste deel van een serie over Sanne, een talentvolle turnster. Ze traint samen met haar vriendin in de selectiegroep van turnen. Turnen doet ze het liefst en ze is ook opvallend goed. Als een meisje haar arm breekt omdat een van de toestellen het begeeft, zet ze met vriendinnen en vrienden een actie op touw om van de gemeente nieuwe toestellen te krijgen, wat lukt.

De schrijfster geeft zelf turnles en het verhaal is duidelijk met kennis van zaken geschreven; ook het taalgebruik getuigt hiervan. De verwikkelingen op school (schrijfster is onderwijskundige), tijdens de trainingen, Sannes mogelijkheden om verder te komen met turnen, de reactie van de ouders (die niet willen dat ze te veel oefent) en de kinderen om haar heen, tonen dit ook aan.

Chronologische opbouw van het verhaal in duidelijk afgeronde hoofdstukken met een inhoudsopgave voorin. Aantrekkelijke, passende omslag en overzichtelijke bladspiegel en duidelijke druk. In vlotte stijl geschreven, leuk en lekker leesbaar verhaal voor meisjes vanaf ca. 9 jaar, extra aantrekkelijk voor degenen die turnen leuk vinden. Met nieuwe omslagillustratie van Andrea Kruis.

(NBD Biblion / Ineke Kop Jansen)

 

Recensie van De Leeswelp (Vlaanderen)

 

Sanne in de selectie

Sanne is elf jaar en mocht al in vier verhalen optreden als turnster. In Sanne in de selectie gaat ze in een gastgezin wonen om de hele week te kunnen trainen in een selectiegroep in een andere gemeente. Het boek vertelt het relaas van haar eerste trimester bij haar nieuwe gastouders, met heimwee, een nieuwe school, een puberende gastzus en vooral veel turnen.
Sanne is wel een leuk meisje met pit. Ze verbijt haar gevoelens voor haar familie, maar denkt er wel uitgebreid over na. Ze laat zich niet doen en probeert ook wel eens iets nieuws. 
Ze is passioneel met topturnen bezig, maar vraagt zich ook af en toe af wat het haar allemaal waard is. De manier waarop ze met haar leven omgaat en al haar gedachten, bedenkingen en gevoelens daarbij maken dit een interessant boek, dat ook geschikt is voor lezers die niet gek zijn van gymnastiek.
Deze paperback heeft een smaakvolle omslagtekening, waarop Sanne een balkoefening doet, en die helemaal past in de traditie van meisjesromans. De Hollandse setting doet voor Vlaamse kinderen allicht een beetje af van de herkenbaarheid, maar voor het overige gaat het verhaal over universele tienersituaties: school, vriendschap, familie, eerste kus. Een spannend tienerboek met veel aandacht voor gevoelens.

(De Leeswelp / Heidi Vyncke)

 

Recensies van Kinderboekenblog

 

Sanne waagt de sprong

Sanne waagt de sprong is het los te lezen zesde deel in de serie Sanne van Paula van Manen met omslagillustraites van Andrea Kruis. Fantastisch voor echte turnfans, maar de thema's zijn voor alle jonge meiden heel herkenbaar!

Topturnen en het wonen bij een gastgezin vallen Sanne zwaar. In de kerstvakantie besluit ze ermee te stoppen en haar vertrouwde leven thuis weer op te pakken. Haar vriendinnen uit groep acht zijn dolblij haar weer te zien. Alleen haar vriendje Milan gedraagt zich vreemd sinds ze terug is... 

Nu Sanne niet meer elke dag hoeft te trainen, begint ze aan een opleiding tot hulptrainer. Ook oefent ze voor een optreden tijdens de bruiloft van haar turnjuf en werkt ze samen met haar klasgenoten aan de eindmusical. Maar de groep krijgt de ene na de andere tegenslag te verwerken. Zal de musical op tijd klaar zijn? En komt het ooit nog goed met Milan?

(Kinderboeken.blog.nl / Marleen Struik)

 

Sanne in de selectie

De serie Sanne van Paula van Manen bestaat uit los te lezen boeken. Sanne in de selectie is alweer het vijfde deel en fantastisch voor echte turnfans, maar de thema's zijn voor alle jonge meiden heel herkenbaar! De omslagillustraties voor de Sanneboekjes zijn van de hand van Andrea Kruis.

Het nieuwe schooljaar wordt spannend! Vanaf nu woont Sanne doordeweeks in een gastgezin om met de selectiegroep van meneer Verkerk te kunnen trainen. Haar gastouders zijn gelukkig erg aardig en Sanne traint zo veel, dat ze in het begin helemaal geen tijd heeft om aan thuis te denken. 

De nieuwe trainer, andere meisjes en een nieuwe school houden haar bezig. Maar hoe langer Sanne van thuis is, hoe meer ze haar ouders, haar vriendinnen en haar vriend Milan gaat missen. Wanneer ze ruzie krijgt met de dochter van haar gastouders, pakt Sanne haar koffers...

(Kinderboeken.blog.nl / Marleen Struik)

 

Sanne op de ski's

Sanne op de ski's is een geheel nieuw, nog niet eerder verschenen boek in de serie Sanne van Paula van Manen. Spannend en herkenbaar voor alle jonge meiden, niet alleen turnfans.

Samen met Marieke gaat Sanne op skikamp. In Tirol ligt genoeg sneeuw om heerlijk te kunnen skiën. Ook bezoeken ze twee keer een prachtige turnzaal in de grote stad Innsbruck. Ruben heeft duidelijk een oogje op Sanne, maar zij is haar ex-vriendje Milan nog niet vergeten.

De gezellige wintersportsfeer slaat om als Sanne, Marieke, Ruben en zijn vriend Timo 's avonds de weg kwijtraken. Terwijl een reddingsteam naar ze op zoek is, proberen Sanne en haar vrienden een schuilplaats voor de nacht te vinden. De tijd dringt, want het wordt steeds kouder in de bergen...

(Kinderboeken.blog.nl / Marleen Struik)

 

Recensie van Goodreads

Sanne op zomerkamp

Wat een leuk boek, ik moet snel eens kijken of ik de rest kan vinden, jammer alleen dat mijn bibliotheek alleen maar dit deel en nog een deel heeft. Ach, misschien dat ik dan over 3 weken eens kijk bij bibliotheek #3. Gisteren al het merendeel gelezen van het boek, ik vloog er doorheen, helaas was ik iets te moe voor de laatste 30 pagina's, maar die heb ik vandaag maar gelezen. Als ik toch ziek ben.
Waar de rest van de Sanne series zich blijkbaar richt op het turnen, was dit boek gericht op het leuke zomerkamp waar Sanne en haar vriendinnen heen gingen. Er is wel gepraat over turnen, en ze doen ook wel een beetje turnen, maar het is zeker niet het hoofdpunt.
Ja, echt, het was zo gezellig, en ik was ook blij verrast dat ze het zo goed kon vinden met iedereen die ook in dezelfde tent zaten. Natuurlijk niet allerbeste vriendinnen, maar ze werden wel iets van vriendinnen. Dat is toch wel wat anders dan ik gewend ben van kampen.
Ja, de blurb heeft het al gezegd, maar ik moet zeggen dat het begin toch echt lekker rustig was, pas toen de avond kwam werd het ietsje spannend, maar het werd pas echt spannend toen het steeds bleef gebeuren. Wat zouden die mensen nu weer uithalen, zijn de meiden, en de andere kinderen wel veilig? Wel sneu hoor dat mensen dit soort dingen doen. Dit is toch niet normaal gedrag? Dat je je verveelt dus maar een kamp gaat lastigvallen en zelfs zulke dingen doet? 
Het kamp was superleuk, ik zou ook wel naar zo'n kamp toe willen. Een griezeldorp klinkt als de perfecte plek voor mij. Plus al die activiteiten, die kinderen hadden echt van alles te doen, en het was ook eens leuk gevarieerd. Niet alleen sportief, maar ook lekker rustig knutselen. 
De tentencompetitie, ach ik moest wel lachen om de list die ze aan het einde deden. Die vervelende meiden verdienden het wel. Bah, wat een tuttebellen zeg. 
Er is ook nog een vleugje romantiek, wat, in tegenstelling tot wat ik dacht, er wel goed bij paste. Het was zelfs heel lief. Ik maak me alleen een beetje zorgen erom, Sanne weet toch hopelijk wel dat als ze de selectie gaat doen dat ze dan helemaal niet meer tijd heeft voor veel anders? Het is een thema wat vaker in turnboeken voorbij komt, en sommige meiden houden dan ook op met turnen. Hopelijk gebeurt dat niet met Sanne. 
Dus ja, een supervrolijk, leuk, lief, gezellig boek, en zeker een aanrader!

(Goodreads / Mehsi)

 

Terug naar de startpagina: HOME 

 

Deze website is gearchiveerd door de KB, nationale bibliotheek