Veelgestelde vragen
De hoofdpersoon van de serie is Sanne. Gaan de boeken over topturnster Sanne Wevers?
Nee, de boeken gaan niet over Sanne Wevers. De naam van de hoofdpersoon is al in 2002 bedacht, waarna het eerste boek in 2003 uitkwam. Op dat moment was Sanne een populaire meisjesnaam. Het is een leuk toeval dat er nu een echte Sanne bestaat die zo goed turnt! Kijk maar eens op haar Facebookpagina: KLIK HIER
Wist je trouwens dat Sanne Wevers in augustus 2016 heeft deelgenomen aan de Olympische Spelen? Ze heeft toen een topprestatie geleverd door een gouden medaille te winnen op het onderdeel ‘balk’. En wist je dat zij een tweelingzus heeft die Lieke heet en dat zij ook ontzettend goed kan turnen? Lieke is een geweldige meerkamper. De turntweeling heeft samen een website: KLIK HIER
Vindt Sanne Wevers het leuk dat er een turnserie “Sanne” bestaat?
Dat zou je aan haar moeten vragen, maar volgens mij wel. Tijdens het jaarlijkse turngala in Leek had ik een persoonlijke ontmoeting met de Olympisch kampioene op balk. Ik heb haar toen de boeken 'Sanne gaat voor goud' en 'Sanne steelt de show' overhandigd (zie foto). Sanne kende de turnserie en vond het leuk om de boeken cadeau te krijgen. In beide boeken had ik een leuk verhaaltje voor haar geschreven.
Heb je ook eigen ervaringen in de boeken verwerkt?
Ja, mijn eigen ervaringen zijn zeker in de boeken verwerkt. Als kind heb ik lange tijd op turnen gezeten. Vervolgens werd ik hulpjuf en daarna heb ik jarenlang zelf turnles gegeven. Die ervaringen neem je mee tijdens het schrijven. De ene keer bewust, de andere keer onbewust.
Mensen in mijn omgeving zeggen me te herkennen in de boeken. De één vindt dat ik qua karakter op Sanne lijk, de ander herkent juf Gerrie in mij. Zelf denk ik er niet echt over na, anders beïnvloedt dat mijn manier van schrijven.
Trainingen, wedstrijden, gymgala's, zomerkampen… Ik heb het allemaal meegemaakt. Dat maakt het makkelijker om over te schrijven. En omdat ik het zelf heb meegemaakt, zijn de verhalen geloofwaardig.
Uit hoeveel delen bestaat de Sanne-serie?
De Sanne-serie bestaat uit acht delen. Ik hoop dat veel kinderen zullen genieten van de verhalen over Sanne.
Waar gaan de Sanne-boeken over?
Een korte samenvatting per deel kun je HIER vinden.
Is het moeilijk om steeds weer nieuwe verhalen over Sanne te bedenken?
Nee, dat vind ik niet echt moeilijk. De verhalen komen vanzelf in me op. Vrij snel heb ik de (grove) verhaallijn van een boek op papier staan. Tijdens het schrijven wordt de verhaallijn verfijnd en krijgt het verhaal een nadere invulling. Niets staat vast tijdens het schrijven van een boek, dus soms gebeuren er onverwachte dingen tijdens het schrijfproces. Dat maakt het schrijven leuk en spannend. Er gebeurt heel veel in mijn hoofd tijdens het schrijven van een boek.
Moet je de boeken in een bepaalde volgorde lezen?
Nee, dat hoeft niet. Wel is het zo dat er een bepaalde ontwikkeling in de boeken zit. Ook Sanne ontwikkelt zich van deel tot deel. Zo wordt ze steeds beter in turnen en gaat ze ook steeds meer trainen. Wel is elk deel een afgerond verhaal, dus je kunt ze rustig door elkaar lezen.
Wanneer zijn de Sanne-boeken voor het eerst verschenen?
In de periode 2003 – 2007 zijn de delen 1 t/m 6 voor het eerst verschenen. De boeken werden toen uitgegeven door De Fontein. Het waren ‘paperbacks’ (zachte kaft). De mooie omslagillustraties heeft Joyce van Oorschot toen gemaakt.
Deel 7 is een splinternieuw verhaal en is verschenen in 2017. Deel 8 volgde in 2018.
Waar zijn de boeken te koop?
Op dit moment heeft 'Boekenvoordeel' een prachtige aanbieding. De normale prijs van het boek is 13.99 euro. HIER kun je de boeken nu bestellen voor 6.99 euro. Dat is een korting van 7 euro. Wees er snel bij: op is op!
Waarom zien de boeken er nu heel anders uit?
De boeken worden nu uitgegeven door Veltman. Deze uitgeverij wilde de boeken een ander uiterlijk geven, aangepast aan deze tijd. De boeken hebben nu een harde kaft en ook de omslagen zien er heel anders uit. Ik moest even aan het idee wennen toen ik hoorde dat de omslagen gingen veranderen, maar nu ben ik er heel tevreden over.
Wie heeft die mooie tekeningen op de omslagen gemaakt?
Dat is het werk van Andrea Kruis. Zij is de dochter van Jan Kruis. Je weet wel, de striptekenaar van ‘Jan, Jans en de kinderen’. Die stijl zie je terug in de tekeningen van Andrea. Neem maar eens een kijkje op de website van Andrea: KLIK HIER
Zijn de boeken ook qua inhoud veranderd?
Ja, hier en daar zijn er wijzigingen aangebracht. Bepaalde namen zijn veranderd en de tekst is gemoderniseerd. Toen de boeken voor het eerst uitkwamen, hadden veel kinderen bijvoorbeeld nog geen mobiele telefoon. Nu is het heel normaal dat kinderen elkaar een appje sturen, regelmatig een selfie maken, etc. Dat soort dingen heb ik dus aangepast in de boeken, waardoor ze aansluiten bij deze tijd.
Vind je het leuk om kinderboeken te schrijven?
Ja, ik vind het erg leuk om kinderboeken te schrijven. Als ik het niet leuk had gevonden, dan was ik er niet aan begonnen. Als ik eenmaal aan het schrijven ben, dan zit ik er echt helemaal in. In mijn hoofd maak ik dan alles mee, samen met de personages uit het boek. Toen ik bijvoorbeeld het boek schreef over het zomerkamp, was ik in mijn hoofd ook echt aanwezig op het kampterrein. Dat is leuk, maar kan ook heel intensief zijn.
Komen er nog andere boeken van jou uit?
Ja, in oktober 2019 is mijn eerste boek voor volwassenen verschenen. De titel van het boek is: 'Wanneer krijgen we weer les?' Meer informatie over dit boek vind je HIER. En ik heb alweer een nieuw idee, maar daar zeg ik nog niets over.
Schrijf je altijd op dezelfde plek?
Niet, dat varieert. Meestal schrijf ik in mijn werkkamer achter de computer, maar soms ook in de trein of in een restaurant. Op een terras kan ik trouwens ook prima schrijven, lekker in het zonnetje en genietend van een cappuccino of een icetea. Op zo’n moment kan ik me prima afsluiten voor alles wat er om me heen gebeurt. Soms krijg ik juist ook inspiratie van iets wat ik zie of meemaak. Vroeg of laat verwerk ik dat dan in mijn boeken.
Terug naar de startpagina: HOME